Strengere regler på YouTube etter viral utfordring

Dersom man har vært på YouTube en stund, er det vanskelig å ikke få med seg den jevne spredningen av virale utfordringer. Disse kan ofte være harmløse, men med et jevnlig mellomrom popper det også opp utfordringer som er direkte farlige. Som et resultat av dette, har nå YouTube oppdatert retningslinjene sine og annonsert at de kommer til å ta ned videoer som bryter de nye reglene. 

Bird Box Challenge

Helt fra YouTubes morgen har virale videoutfordringer tatt av og blitt spredt på plattformen. Nylig har en viral utfordring, kalt Bird Box Challenge, blitt populær på YouTube. Utfordringen er inspirert av Netflix-filmen Bird Box, der hovedkarakterene er nødt til å bevege seg med bind for øynene grunnet et mystisk vesen som gjør folk suicidale dersom man ser det.

Den virale utfordringen har gått ut på å gjøre hverdagslige ting med bind for øynene og det tok ikke lang tid før Netflix gikk ut med en Twitter-melding som innstendig ba folk om å ikke skade seg selv med utfordringen.


Det er ikke vanskelig å se for seg hvordan denne utfordringen kan føre til farlige situasjoner. Det har også en 17 år gammel amerikansk jente demonstrert ved å kjøre bil med bind for øynene. Dette endte med at sjåføren krasjet, men heldigvis kom ingen til skade.

Nye retningslinjer

I de nye retningslinjene har YouTube gjort tre store endringer. Den første endringen kan tenkes å komme som et direkte resultat av Bird Box-utfordringen og omhandler YouTubes regler knyttet til slike videoer. Her deler YouTube at (oversatt av innholdsskaper.no) “vi har oppdatert våre eksterne retningslinjer for å gjøre det klart at vi forbyr utfordringer som inneholder en risiko for alvorlig skade eller dødsfall, og lurevideoer [pranks] som får ofrene til å tro at de er i alvorlig fysisk fare, eller fører til at barn opplever alvorlig emosjonelt ubehag”.

YouTube har også publisert en side med noen spørsmål og svar i forbindelse med disse oppdateringene. Her står det blant annet at (oversatt av innholdsskaper.no) “… utfordringer som Tide pod-utfordringen eller Fire-utfordringen, som kan føre til dødsfall og/eller har ført til dødsfall i noen tilfeller, ikke skal finne sted på YouTube”. På samme side kommer YouTube også med noen eksempler på hva som menes med “lurevideoer som får ofrene til å tro at de er i alvorlig fysisk fare”. Her nevnes to eksempler: lurevideoer som skremmer folk til å tro at noen bryter seg inn i huset og videoer som lurer folk til å tro at de blir beskutt av en bil som passerer.

POPULÆRT: Lurevideoer eller såkalte pranks er meget populære på YouTube. Foto: chip art / Shutterstock.com

Ved første øyekast skulle man kanskje ikke tro at det finnes videoer som dette på YouTube, men realiteten er at det er mange kanaler som presser grensene ved å legge ut slike typer lurevideoer. For eksempel har kjente figurer som Roman Atwood (10 millioner abonnenter) og The ACE Family (15 millioner abonnenter) begge lastet opp videoer som muligens kan bli tatt ned med de nye reglene (Drive By Shooting Prank og HOME INVASION PRANK ON GIRLFRIEND!!!).

En annen endring som gjøres er at kanaler nå kan bli straffet for å lenke til eksterne nettsteder som bryter retningslinjene til YouTube, for eksempel pornografi, spam eller virus. I tillegg til dette kan man også få konsekvenser for å bruke upassende forsidebilder på sine videoer som ikke følger YouTubes retningslinjer. Tidligere fikk man et brudd på retningslinjene på kanalen sin kun dersom en video brøt reglene, men nå blir retningslinjene altså utvidet til å også inkludere en videos forsidebilde.

To måneders innføringsperiode

Videre deler YouTube i samme innlegg at de i de to neste månedene kommer til å ta ned videoer som bryter disse retningslinjene, men uten å iverksette noen konsekvenser for disse kanalene. Etter denne perioden på to måneder, vil slike brudd på reglene føre til konsekvenser for kanalen som lastet opp videoen i henhold til det normale regelverket YouTube opererer med.

Normalt vil man da få et brudd på retningslinjene oppført på kanalen sin, noe som kan begrense funksjonene en kanal har tilgang til. Normalt vil kanalen bli permanent stengt etter tre slike brudd på retningslinjene i løpet av en periode på 90 dager.

Hvordan tror du disse endringene vil påvirke YouTube-kanaler? Tror du dette vil sette en stopper for slike virale utfordringer på YouTube?


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *